Deși de cele mai multe ori nu suntem conștienți de acest lucru, noi, oamenii, avem nevoie să găsim un sens vieții noastre, să îi dăm o semnificație.
În psihologie, sensul vieții este un construct ce cuprinde mai multe dimensiuni, referindu-se în principal la un set de credințe care dau coerență lumii și un scop propriei vieți, implicând sentimente de împlinire și satisfacție.

Cum se modifică sensul vieții în urma diagnosticului de cancer

Diagnosticul de cancer aduce o încărcătură emoțională puternică. Tot ceea ce urmează la nivel emoțional variază în funcție de severitatea bolii, caracteristicile psihologice personale dar și resursele de care dispune pacientul – suport social, material, informațional, financiar.

Dincolo de aceste variabile, impactul poate cel mai mare este dat de sentimentul de nesiguranță privind viitorul, senzația de a pierde controlul asupra propriei vieți, și, implicit, lipsa de sens a vieții.

Inevitabil apar întrebări referitoare la valorile personale, priorități și sensul vieții. De ce eu? De ce acum? De ce se întâmplă asta?

Lipsa de sens este un factor important care poate amenința calitatea vieții unei persoane, starea de bine psihosocială. În cazul pacienților cu cancer, poate contribui la scăderea motivației în a urma tratamentul și accentuarea simptomelor de anxietate sau depresie.

În schimb, sentimentul de a avea sens este relaționat cu o imagine mai satisfăcătoare asupra bolii, emoții pozitive și motivație mai crescută pentru a lupta cu boala.

Sensul poate fi văzut pe un continuum. De cele mai multe ori, persoanele diagnosticate cu cancer pot oscila între cei doi poli – sens sau lipsa lui – în special în perioada imediat următoare primirii diagnosticului.

În timp însă, starea emoțională se echilibrează și se îmbunătățește. Mulți pacienți ajung să vadă experiența bolii ca pe un punct de cotitură al vieții lor care îi determină să reevalueze stilul de viață, relațiile cu ceilalți, munca, obiectivele și sistemul de valori. De multe ori apare o schimbare completă, pozitivă a filosofiei despre viață, inclusiv creșterea aprecierii propriei existențe și a spiritualității.

Unii ajung să aprecieze mai mult partenerii de viață sau prietenii, să se bucure mai mult de lucrurile mici ale vieții, se implică mai mult în comunitate, găsind astfel o nouă semnificație pentru viață.

Cum putem da sens unei perioade dificile din viață

Având mai multe surse din care să construim sens vieții – satisfacție profesională, familie, prieteni, hobby-uri, crește nivelul de sens al vieții în general.

Să nu încetăm să ne stabilim obiective

Stabilirea iar apoi urmărirea unor obiective reprezintă o dimensiune esențială a sensului vieții, astfel că este important să ne setăm obiective, care pot fi pe termen scurt (de exemplu să gătesc ceva azi) sau mai lung (să termin o carte de citit, să redecorez spatiul în care locuiesc), și să încercăm să le atingem. Aceste obiective ne pot ajuta să construim un sens.

Să dedicăm mai mult timp activităților plăcute

Poate fi momentul potrivit pentru reîntoarcerea la anumite activități plăcute care au fost lăsate de-o parte din cauza unui program de muncă încărcat. Atâta timp cât sunt adaptate capacității fizice, pot reprezenta momente de concentrare intensă în care timpul își pierde sensul, apare senzația de a fi complet absorbit, implicat într-o activitate doar pentru simplul fapt că îți face plăcere. De asemenea, pot fi descoperite pasiuni noi – pictură, dans, gătit, fotografie, etc.

Să acceptăm sprijinul celorlalți

Sensul vieții poate fi regăsit în persoanele din jur – familie, prieteni. Studiile arată că pacienții care au un suport social mai solid, inclusiv cei căsătoriți, au un nivel mai crescut de speranță. Suportul social poate fi extins și la nivel de comunitate, astfel că implicarea în activități de voluntariat poate fi o sursă prețioasă în găsirea sau redefinirea sensului vieții.

Spiritualitatea

Diagnosticul de cancer îi determină pe unii pacienți să caute răspunsuri la nivel nonfizic, astfel că spiritualitatea poate fi o sursă de sens și semnificație. Spiritualitatea nu se referă la o anumită religie și oferă libertatea de a da o nouă valență propriei suferințe.

Fiecare persoană își definește diferit sensul propriei vieți și găsește o semnificație personală acesteia. Având în vedere impactul pe care poate să îl aibă lipsa de sens în lupta cu cancerul, e important ca pacienții să găsească sursele potrivite pentru ei de a găsi ori de a reconstrui un sens propriei experiențe.

Lavinia Holhoș

Psiholog

https://mental-training.ro/